dinsdag 12 mei 2020

Het sterke schuilt in wat kwetsbaar is.


Het sterke schuilt in wat kwetsbaar is.

We waren met Kerst in de Fortkerk op Curaçao. gebouwd in 1769 als onderdeel van Fort Amsterdam in Willemstad, een historisch monument en museum.
In dat zelfde Ford zetelt de regering van Curaçao. De kerk ingebed in het regeringscentrum, het fort, de macht. In de kerk gaat je gedachten als vanzelf terug naar die oude geschiedenis waarin de WIC Curaçao tot een centrum maakte voor slavenhandel. 

De Remonstrants predikant Kikkert die voor ging in de dienst gaf ons veel te denken. Zijn preek, vlak na Kerst, ging over het kind dat geboren is en Herodes die zich bedreigt voelt wil alle jongetjes vermoorden. Hij zet de aanval in op de meest kwetsbaren, de kinderen, de kleinen, de onbewuste. De mensen slaan op de vlucht voor de macht die zich bedreigt voelt en wild om zich heen slaat met moord en doodslag. Voor de armen, voor herders en slaven is de geboorte van het kind juist een teken van hoop. De macht in dit verhaal staat in de vorm van een persoon (Herodes) In ons verhaal is de macht waar wij mee te maken hebben niet zo zichtbaar. Economische machten? De macht van het geld die slachtoffers maakt? Die macht zorgt er wel voor dat niet geheel duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor alle onrecht. die macht wordt niet zenuwachtig van opstandige mensen, daar heeft hij zijn reclamespotjes voor en marketingstrategieën. Die wordt pas zenuwachtig als er  een kritische journalist opstaat of mensen gaan nadenken en bedenken dat geld hun waardigheid bepaalt en dat hun gedrag meehelpt om die koning aan de macht te houden.

We kunnen ons aansluiten bij de herders en de armen, de tot slaaf gemaakten en hoop putten uit een kwetsbaar kind. Kracht putten uit wat kwetsbaar is. Op de voorpagina van de liturgie stond een afdruk van een houtsnede van Kathe Kolwitz, een Duitse kunstenares.  

Wij beleven en gedenken onze geschiedenis in deze dagen, 75 jaar na de oorlog heeft de regering excuses gemaakt voor het wegkijken bij de verschrikkelijke deportaties van mensen naar de concentratiekampen. Razias, deportaties en zoals slaven onderin het ruim van de zeilschepen, in onze tijd in veewagons over het spoor afgevoerd. Les voor ons: Een elfde gebod: Wees niet onverschillig.
-      
t 
Het sterke schuilt in wat kwetsbaar is
Houtsnede, Käthe Kollwitz, 1867 – 1945 
We maken deel uit van de geschiedenis van kwetsbare mensen. dichtbij en ver weg. Hier in het Inloophuis en wij zelf zijn kwetsbaar. Het is 2020 geworden, een nieuw begin. Elk nieuw begin komt na een einde. Soms verlang je naar een einde en soms wil je dat er geen eind aan komt. Er zijn steeds weer nieuwe uitdagingen en veranderingen in ons leven. Probeer ze eens te benoemen bij het aansteken van een lichtje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Avondgebed 2 november 2020, Aller zielen   Gedachten bij dood, lijden en leed in Coronatijd Voor alle zielen.   Elke dag coronan...