dinsdag 12 mei 2015

Chupacabra

Blog 12

“Chupacabra” 

Rio de Janeiro, 29 april. Vliegveld Santos Dumont, 14.00 uur. 
Opgewekt loopt de Hollandse toeriste Mw.M.E naar de pinautomaat die in Brazilië aangeduid wordt met ‘Banco 24 uur’. Allemaal heel rustig in de hal van het vliegveld. Mw.M.E pint wat Braziliaanse Reais en keert terug naar haar partner die geniet van een kleintje koffie een ‘cafezinho’.Om 14.20 uur staat de man op en gaat naar dezelfde ‘banco 24 uur’ en pint ook wat geld. Blijkbaar van een andere bank. Daarna vertrekt het stel met een taxi naar het klooster in de wijk Santa Teresa waar zij logeren. 

Zondag 3 mei, Metrostation Copacabana, 14.00 uur. 
Opgewekt komen de vrouw en de man aan op het Metrostation van Copacabana in het gezelschap van een Braziliaanse jongeman M.J.R. Opnieuw loopt Mw.M.E. naar een ‘Banco 24 uur” en pint. Maar deze geeft aan dat er onvoldoende saldo is. Na nog eens geprobeerd te hebben vervolgen zij verontrust hun weg en genieten toch maar zo veel mogelijk van zee zon en strand. Maar bij thuiskomst in het klooster wordt via het internet geconstateerd dat er flink wat geld is afgenomen van de bankrekening. In alle haast wordt in de avond en nacht contact gelegd via mevr. M.M.J.H-R op Curaçao met de bank en dan blijkt dat de A.S.N.bank de pinpas geblokkeerd heeft i.v.m. vreemde transacties. 

Maandagmorgen 4 mei, Avenida Rio Branco, Centro Rio de Janeiro. 
Dhr A.J.R. tracht geld te pinnen in de Banco do Brasil. Ook onvoldoende saldo op zijn rekening van de SNS bank. Hij snelt naar een Internetcafé om op zijn rekening te kijken en te bellen. Ook zijn bankrekening heeft de SNSbank geblokkeerd. Dus zonder geld? Een toerist zonder money? Dankzij de tussenkomst van mevr. J.R-v.d.N in Holland kan er weer rechtstreeks gecommuniceerd worden vanit Brazilië met de bank. Na veel gebel stuurt de SNSbank “noodgeld” een voorschot via SOS Moneytram. 

Dinsdag 5 mei, centro Rio de Janeiro, 11.00 uur.
De toeristen doen aangifte bij de politie. Bureau voor aangifte staat midden in de metropool Rio in de wijk Lapa. Aan de taxichauffeur vragen de slachtoffers hoe 'skimming' genoemd wordt in het Braziliaans. "Wij noemen dat 'Chuparcabra'", antwoordt hij. 
Dat is een vampierachtig monster, een mytisch wezen die het bloed van geiten en vee opzuigt en drinkt. Een elektronische zakkenroller dus. Apparaten die worden gebruikt om cardgegevens te klonen en na te synchroniseren.

Bij binnenkomst melden Mw.M.E en dhr A.J.R aan de dienstdoende agent dat zij slachtoffer zijn geworden van de “Chupacabra”! Dat wordt direct begrepen en  zij mogen gaan zitten om te wachten op een andere functionaris die de 'estrangeiros' zal helpen. Na 45 minuten, waarin veel arme mensen langs komen die vragen hebben over hun opgepakte vrienden of familieleden en ergens in het gebouw opgesloten zitten, worden de beide toeristen gevraagd in een gereedstaande politiewagen te stappen. “Maar onze 'companheiro' M.J.R. staat op het Cariocaplein op ons te wachten”, roepen zij ongerust. “Dan halen we die eerst even op” is het anwoord van de twee agenten.
Maar liefst 50 minuten duurt de rit in het drukke en overvolle centrum van Rio om hem op te halen en daarna, via de stranden Flamengo, Botafogo, Copacabana, Ipanema naar Leblon. Daar op het bureau, speciaal voor toeristen ingericht, wordt proces verbaal opgemaakt. Na lang wachten ontvangen zij het begeerde document waarmee zij het door de vampier opgezogen totale bedrag van ruim 4000 Euro van beide banken hopen terug te krijgen. Bij het nalezen van de aangifte blijkt dat Dhr.A.J.R een gepensioneerde ‘sacerdote’ (geestelijke) is en Mw.M.E. een gepensioneerde ‘assistente social’. De functionaris achter de computer koppelde de twee aan elkaar in het document en keek regelmatig met enige schuine blikken in de richting van beide figuren. Een ‘sacerdote’ met een ‘assistente social’ als Hollandse toeristen onder begeleiding van een Braziliaanse jongeman?

De beide agenten die de toeristen vervoerden stonden weer klaar en deden het portier weer open van de politiewagen om hen veilig thuis in het klooster af te zetten. Maar niet dan nadat dhr A.J.R. nog even op Copacabana het noodgeld had opgehaald ook weer met de politiewagen. Met dat geld op zak hadden de toeristen geen zin meer om naar het stille klooster terug te keren en verzochten de agenten vriendelijk hen hier in het vrolijke Copacaba achter te laten. Onder veel dankzeggingen voor deze geweldige service en voor de schitterende SiteSeeing en de unieke ervaringen opgedaan met de prachtige rit in een politiewagen van ruim  90 minuten door de stad Rio de Janeiro met voortdurend de zwaailichten aan en een enkele keer zelfs een loeiende sirene, namen zij afscheid van de zeer voorkomende agenten, die hen joviaal uitzwaaiden. 


Thuis in het klooster
Bij de zusters blijkt dat beide banken. ASN en SNS. de totale schade reeds te hebben teruggestort 
tot grote opluchting van de gedupeerde
'sacerdote', de 'assistente social' en hun Braziliaanse 'companheiro'.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Avondgebed 2 november 2020, Aller zielen   Gedachten bij dood, lijden en leed in Coronatijd Voor alle zielen.   Elke dag coronan...